Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Το καλοκαίρι είναι η εποχή της κρίσης και του χωρισμού των παντρεμένων.. Φέτος λίγοι θα καταφέρουν να κάνουν διακοπές και ακόμα λιγότεροι να «σώσουν» το γάμο τους.. Γιατί αντί στις διακοπές να ανανεώνεται η σχέση συνήθως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα ποσοστά χωρισμού των ζευγαριών ανά εποχή είναι το καλοκαίρι 54%, το φθινόπωρο 18%, το χειμώνα 6% και την άνοιξη 22%..Ο χειμώνας λοιπόν είναι η εποχή της σύμβασης και της αποδοχής και το καλοκαίρι του ..θερισμού και χωρισμού..

Τα προβλήματα και τα αδιέξοδα έχουν δημιουργηθεί φυσικά τον υπόλοιπο χρόνο και κατά τις διακοπές μάλλον προβάλουν εντονότερα. Ενώ οι δυστυχείς παντρεμένοι προσμένουν ότι η αλλαγή παραστάσεων, η χαλάρωση και ξεκούραση θα λύσουν ως διά μαγείας όλα τους τα προβλήματα, ότι θα έχουν περισσότερο χρόνο «για μας» και «τη σχέση μας», ακόμα και ότι θα ξανα-ερωτευτούν το έτερον ήμισυ, ότι θα πάρουν φωτιά τα ξενοδοχεία από τα παθιασμένα τους πηδήματα, αλίμονο το όνειρο είναι απατηλό.. Ενώ άλλα αναμένουν να ..κορυφωθούν, τελικά άλλα κορυφώνονται, ξεκινώντας από τις προστριβές για το που θα πάνε, τι θέλουν τα παιδιά, πόσο αντέχει η τσέπη τους, έως και το άγχος να εκμεταλλευτούν και το τελευταίο δευτερόλεπτο για να ..σώσουν το γάμο τους. Ακόμα και η ίδια η ανάγκη για ανανέωση πιέζει αρνητικά την ανανέωση.. Τα προβλήματα αναδύονται απρόσμενα, ενώ το παραμικρό μεγεθύνεται ανεξέλεγκτα και αν τολμήσει κανείς να το σύρει απ τον βυθό για να το «κουβεντιάσει», διαπιστώνει με τρόμο ότι κουβαλάει μαζί του όλη τη σαβούρα από ένα ολόκληρο χρόνο, ή και ολόκληρα χρόνια μαζί..

Τις περισσότερες φορές δεν φταίει ούτε ο ένας ούτε και ο άλλος.. Αυτό που φταίει είναι ό ίδιος ο θεσμός του γάμου που έχει πια ξεπεραστεί, είναι σαθρός και αναχρονιστικός και επιτέλους χρειάζεται να αλλάξει και να προσλάβει νέες κοινωνικές μορφές. Δυστυχώς όμως, ενώ όλοι αναγνωρίζουν ότι ο γάμος είναι μια κοινωνική σύμβαση, έτσι και αλλιώς, επιδίδονται σε ατέρμονες συζητήσεις και αλληλοκατηγορίες μεταξύ τους ικανοποιώντας περισσότερο εγωισμούς παρά επιδιώκοντας λύσεις. Μια τέτοια σχέση είναι καταδικασμένη και δεν πρόκειται ποτέ να ανανεωθεί όσα καλοκαίρια και αν περάσουν, αν πρώτα δεν ανανεωθεί η μεταξύ των συμβαλλομένων κοινωνική σύμβαση!

Για όσους λοιπόν ενδιαφέρονται να διατηρήσουν την σύμβαση του γάμου τους για τον άλφα ή βήτα λόγο, όπως ύπαρξη παιδιών κλπ, προτείνω τα εξής: Κατ αρχάς σταματήστε να διαβάζετε τις αστρολογικές προβλέψεις! Το ξέρω ότι πιο εύκολο είναι να κόψετε το τσιγάρο παρά την αστρολόγο σας, αλλά οι αστρολόγοι βλάπτουν την υγεία περισσότερο.. Πάρτε δραστικά μέτρα και αλλάξτε τους όρους της σύμβασης του γάμου σας.. κάντε βαθιές μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές.. απελευθερώστε πλήρως τα ωράρια.. δώστε εξόδους και διεξόδους στον άλλον.. Απελευθερώστε τη σχέση.. καταργείστε τα στεγανά.. καταργείστε την ιδιοκτησία ανθρώπου από άνθρωπο.. την αποκλειστικότητα.. όσο πιο κλειστή και ασφυκτική είναι η σχέση τόσο το γρηγορότερο οδηγείται στον μαρασμό και στον θάνατο..

Δώστε ο καθένας τον καλοπροαίρετο αγώνα για να πετύχετε μια όσο το δυνατόν πιο σύγχρονη και κοινής αποδοχής σύμβαση μεταξύ σας, ένα συμβόλαιο λειτουργικότερο και συντροφικότερο και πάση θυσία μη ανταγωνιστικό.. Ξεχάστε τα αντριλίκια και τις φεμινιστικές αηδίες και μοιραστείτε ακριβοδίκαια όλες τις δουλειές και υποχρεώσεις. Σήμερα δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να το κάνει ο άντρας ούτε κάτι που δεν μπορεί να το κάνει η γυναίκα.. Ξεχάστε τους φλογερούς έρωτες ανάμεσα στους συζύγους, τα μίση και τα πάθη όπως τα διαβάζετε στα περιοδικά και τα παρακολουθείτε στα σήριαλ. Οι «αιώνιοι» έρωτες είναι μόνο για τα μυθιστορήματα, τις σαπουνόπερες και τους αδαείς. Η αγάπη και η αλληλοεκτίμηση είναι οι πρωταρχικές ανθρώπινες ανάγκες και αξίες και δεν μπορούν να υπονομεύονται με «καψούρικες» συμπεριφορές μεταξύ του ζευγαριού. Η οικογένεια δεν είναι «σκυλάδικο» και η ευθύνη των παιδιών δεν μετριέται με γαρδένιες.. Δεν μπορεί οι νέες ζωές να μεγαλώνουν μέσα σε βρώμικα παιχνίδια εξουσίας και χειραγώγησης και «γκομενικές» τακτικές που κρατάνε διαρκώς στην «τσίτα» τον άλλον. Μια υπεύθυνη οικογενειακή σχέση δεν μπορεί να εξαρτάται από τον τρόπο που τα γεννητικά όργανα του ενός συζύγου αντιμετωπίζουν τον άλλον..

Οι παντρεμένοι δεν είναι ούτε «γκόμενοι» ούτε ανταγωνιστές μεταξύ τους, αλλά πρωτίστως σύντροφοι και συνεταίροι στη ζωή. Ο έρωτας, όπως έχει διαπιστωθεί και επιστημονικά, σβήνει έτσι και αλλιώς σχεδόν μετά τα δύο πρώτα χρόνια -και ευτυχώς που η φύση έχει προνοήσει να σβήνει γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να αναπτυχθούν αυτά που δίνουν ζωή και ευτυχία στην οικογένεια, δηλαδή η αγάπη, η αλληλοαναγνώριση και η συντροφικότητα. Καμία οικογένεια δεν μπορεί να υπάρξει όταν τα μέλη της βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.. Ο έρωτας, όσο είναι αμοιβαίος, είναι η ομορφότερη σχέση του κόσμου, αλλά και πάλι δεν είναι αγάπη.. Κι όταν μάλιστα ο έρωτας δεν είναι αμοιβαίος τότε είναι ό,τι το χειρότερο τόσο για τα θύματα τους ερωτευμένους, όσο και για την αγάπη..

Όμως μπορεί να σταματήσει ο άνθρωπος να ερωτεύεται; Οι παντρεμένοι δεν έχουν δικαίωμα στον έρωτα; Εφόσον είναι άνθρωποι, φυσικά και έχουν.. Είναι καιρός λοιπόν να αποδεχτούν τον διαχωρισμό, χωρίς ενοχικά σύνδρομα, συμπλέγματα και θρησκευτικές προκαταλήψεις, ότι από ένα σημείο και μετά ο έρωτας είναι εξω-οικογενειακή υπόθεση.. Να χαρούν και να απολαύσουν με ασφάλεια τον έρωτα και το σεξ με πολύ αυστηρές επιλογές, όχι για εγωιστική επιβεβαίωση, αλλά για να ζήσουν και αυτοί συναισθηματικά και χωρίς σκοπιμότητες αυτό που δικαιούται κάθε άνθρωπος.. Έτσι, θα μπορέσουν να υπηρετήσουν καλύτερα και την ανανεωμένη σύμβαση του γάμου τους και θα εκτιμήσουν καλύτερα τα θετικά της..

Το καλοκαιράκι λοιπόν είναι μια καλή ευκαιρία.. Ξέρω, δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά.. Χρειάζονται ισχυρές, σοβαρές και πολύ συγκροτημένες προσωπικότητες γεμάτες δύναμη και ανθρωπιά.. Όμως για μια ουτοπία ζούμε.. Κάποτε θάρθει η στιγμή που οι συνευρέσεις μεταξύ των ανθρώπων δεν θα αποτελούν αποκλειστικότητα, αμαρτία, προδοσία και «απάτη».. Ίσως τότε δεν θα χρειάζεται και ο γάμος.. Ως τότε όμως, «απατήστε» με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, με τόλμη και αρετή αν θέλετε να «σώσετε» τον γάμο σας.. Εφόσον είστε αναγκασμένοι να είστε παντρεμένοι, τότε αποδεσμεύστε τον γάμος σας από τα γεννητικά σας όργανα, απελευθερώστε τον έστω και αν τον θεωρείτε τον καλύτερο..

ΣΗΜ: Η σειρά συνεχίζεται.. Έκκληση για ψύχραιμα σχόλια.. χαχαχαχα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου